Olohuoneessa kannattaa leikitellä valaistuksen avulla

Kuten kaikessa sisustukseen liittyvässä, myös olohuoneen valaistuksessa kannattaa leikitellä tekstuurin, värin, mittakaavan ja muodon kanssa. Valaisu on olohuoneen sisustuksen tärkeä osa, eikä ole yhtä ainoaa valaisintyyppiä, jolla kannattaisi edes yrittää pärjätä valaisussa.

Oli sitten valonlähteenä loisteputki, LED-valot tai hehkulamppu, jokaisella niillä voi olla oma roolinsa olohuoneen viihtyisyyden rakentamisessa. Tässä artikkelissa pohditaan lisää näitä asioita. 

Dramatiikkaa olohuoneen keskiöön

Suuri ja dramaattinen riippuvalaisin tai kattokruunu voi toimia erinomaisesti lähtökohtana ja määrittävänä tekijänä huoneen muille valaisimille. Käytä suurta ja dramaattista valaisinta, kun haluat aloittaa kerroksellisen valaistuksen huoneistossasi. On myös hauskaa leikitellä  erikokoisilla ja kontrastisilla materiaaleilla. Kontrasteja toisiinsa nähden on metalleissa kankaissa, puissa ja lasissa. Myös värien kontrastit ovat tärkeitä. 

Valon kerrokset ovat ratkaisevan tärkeitä kutsuvan, viihtyisän ja toimivan olohuoneen luomisessa, eikä mikään yksittäinen lamppu tai valaisin voi tuottaa kaikkea, mitä tarvitaan onnistuneen lopputuloksen tekemiseen. Oikeat kerrokset ympäristö-, korostus- ja työvalaistuksessa herättävät lopulta olohuoneen kunnolla eloon.

Kerroksellinen valaistus on ennen kaikkea avain siihen, että olohuoneesta tulee kutsuvampi tila. Sen luominen ei kuitenkaan tarkoita vain sitä, että sisustaja sijoittaa lampun huoneen eri nurkkiin. Kerroksellinen valaistus on usein monimutkainen asia, mutta voit päästä hienoon lopputulokseen pelkästään kokeilemalla – tai sitten kysymällä asiantuntijoilta apua. 

Korosta taidetta ja yksityiskohtia

Kehystetyt valokuvat, maalaustaide ja mielenkiintoiset arkkitehtoniset yksityiskohdat lisäävät olohuoneen visuaalista luonnetta ja tekevät tilasta aivan omanlaisesi. Niiden korostaminen on varsin kannattavaa, sillä korostusvaloilla voi saada ainutlaatuista ilmettä tavalliseen olohuoneeseen. 

Näiden edellä mainittujen elementtien valaisemiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa lähestymistapaa, mutta muutamia asioita kannattaa aina huomioon. Niitä voi valaista suoraan tai sitten ne voivat korostua muuten hyvin valaistussa huoneessa. Luonnonvalo on kuitenkin se, mitä kannattaa välttää.  Suora auringonvalo altistaa maalaukset ja valokuvat UV- ja infrapunavalolle ja saa ne pahimmillaan haalistumaan. Sijoita teokset pois kirkkaasta luonnonvalosta vaurioiden välttämiseksi.

Liika valo tappaa tunnelman

Ylivalaistus on hyvin yleinen virhe, jota tapahtuu sisustuksessa ja valaistuksessa olohuoneiden osalta. Jos olohuone, jossa perheen ja vieraiden halutaan viihtyvän, ei lähes mikään ole pahempi tunnelman tappaja kuin liiallinen valo.  Valaise olohuoneesi ennen kaikkea tarkoituksellisesti. Huoneen valaisemiseen on hyvä käyttää keskeisellä paikalla olevaa isohkoa kattokruunua tai riippuvalaisinta, sekä muutamaa pienempää valaisinta ja pöytä- ja lattiavalaisimia.

Olohuoneiden omistajat eivät välttämättä ymmärrä valaistuksen merkitystä siinä vaiheessa, kun he miettivät miksi jokin tietty maali ei näytäkään yhtään niin hyvältä, mitä he rautakaupassa kuvittelivat. Valolla on ratkaiseva merkitys olohuoneessa, sen tyylille ja toiminnalle. Valaistuksen tulee olla huoneen käyttöön nähden asianmukaista.  

Valaistus on hienovarainen elementti, joka muuttaa kotisi ilmeen ja tunnelman ratkaisevalla tavalla. Sitä ei siis tule väheksyä lainkaan, sillä se voi olla huoneen tunnelmalle se tärkein asia. Tärkeämpi kuin mikään muu. 

Kokeile ja yllätä itsesi

Mutta vaikka tämä kaikki kuulostaa niin vakavalta, on kuitenkin hyvä muistaa että kokeileminen, leikittely ja rehti erehtyminenkin osa sisustusta, jossa päästään joskus maaliin asti. Älä ota kaikkea niin vakavasti, vaan uskalla heittäytyä valaistuksen ihmeelliseen maailmaan ja kokeile erilaisia valonlähteitä loisteputkista aina LED-valoihin. Ennen pitkää sinulle alkaa hahmottua, miltä olohuoneesi tulisi näyttää ja miten saat siihen ainutlaatuisen ja omanlaisesi ilmeen, jonka kaltaista ei välttämättä kenelläkään muulla ole. 

Spottivalojen käyttö on sekin sallittua omassa kodissa, vaikka olisit ennen kuvitellut etteivät ne sovi kotivalaistukseen millään tavalla. Saatat yllättyä, kun vain menet oman mukavuusalueesi ulkopuolelle.