Pelihuone paremmaksi näillä vinkeillä

Oletko rakentanut tai sisustanut itsellesi pelihuoneen? Eikö se toimi toivotulla tavalla?

Ei hätää. Lue tämä artikkeli ja ota oppia, kuinka pelihuoneesta voidaan tehdä pienelläkin vaivalla parempi ja viihtyisämpi. Älä pelkää sanaa sisustussuunnittelu, vaan aloita heti suunnittelemaan sisustusta – ja vähän muutakin!

Äänen vaimennusta

Pelihuone on usein meluisa paikka, koska peleissä kuullaan autojen kirskunaa tai aseiden laukauksia. Ne kuuluvat asiaan, mutta samalla kun äänenvoimakkuus on kovalla, voivat muut hermostua – asunnossa asuvat muut ihmiset tai naapurit, lähinnä.

On aika tutkia äänieristyksen mahdollisuuksia. Yksi asia, joka saattaa riittää on, oven eristäminen tai vuoraaminen vaikkapa kumilla. Ovet ovat usein se kohta, mistä äänet pääsevät parhaiten tai pahiten läpi, joten oveen kannattaa panostaa. On myös myynnissä paksumpia ovia, jotka jo itsessään eristävät ääntä.

Äänieristys on usein myös pelaajalle itselleen parempi asia, koska se peittää myös muut äänet asunnosta ja parhaimmillaan tekee huoneesta akustisesti miellyttävän. Niin sanottu huonekaiku on ikävän kuuloinen ja sen poistaminen voi tehdä pelin äänistä vieläkin nautinnollisemmat

Pelaajat panostavat kotiteatteriin

On sanottu, että puolet pelien kokemuksesta tulee niistä laitteista, joita käytät äänen ja kuvan tuottamiseen. Kotiteatterijärjestelmä yhdistettynä pelilaitteisiin onkin hyvä investointi. Kotiteatterikaiuttimia ja järjestelmiä on myös pieniin tiloihin, joita voi tarvita silloin kun pelitilaa ei ole juurikaan.

Järjestelmä, joka mahtuu pelipöydälle on usein riittävä. Jos istut kaiuttimien lähellä, ei niiden tarvitse olla massiiviset. Itse asiassa muutenkin audioteollisuus luottaa pieniin kaiuttimiin, sillä niistä lähtee yllättävänkin kova ääni, joka pysyy kuitenkin laadukkaana. Joskus pienuus on valttia myös pelin näytössä – ota huomioon tila ja se kuinka läheltä katsot. Laadukas 27” näyttö voi olla parempi kuin iso laajakuvatelkkari.

Pelihuoneen muut osiot

Pelihuoneessa on tärkeintä, että sinä itse viihdyt siellä, jos pelihuone on tarkoitettu nimenomaan sinulle. Valitse aina sopiva ja kutsuva teema huoneeseen eri tavoin.

Pelihuone ei siis tarvitse olla pelkästään digitaaliseen pelaamiseen tarkoitettu, vaan yhtä lailla pelaamista on myös tikanheitto ja biljardi.Samalla saat pelihuoneesta tehtyä eräänlaisen pubihenkisen mancaven, johon kelpaa kutsua kavereita..

Retroteema on sekin mieluisa monille. 80-luvun lapset pitävät esimerkiksi Pac Manista, Super Mariosta, Tetriksestä ja monesta muusta pikseligrafiikkapelistä, jotka olivat silloin uusinta uutta. Jos saat hankittua vanhan liiton pelikabinetteja, eli arcadepelejä, on tämä varma hitti kavereidesi keskuudessa. Pieni nostalgia ei haittaa mitään, varsinkin jos siihen liittyy useampi muistelija.

Pelihuoneessa voi olla myös minimalistinen teema, joka on pelkistetty, yksinkertainen ja tyylikäs.  Tämä on oivallinen ratkaisu silloin, jos sinun pitää rakentaa pelinurkkaus jonkin toisen huoneen yhteen osaan etkä voi käyttää koko tilaa pelihuoneeksi.

Mikään pelihuone tai -nurkkaus ei ole “oikea pelihuone” ilman futuristista ja säädettävää LED-valaistusta. LED-valonauhoja voi sijoittaa niin kattoon tai sitten lattiaan, listojen päälle tai sivulle esimerkiksi. Tulee myös hyvä tunnelma, kun ledivaloja on pelipöydän alla tai näytön takana. Parhaimmat ledivalot sisältävät kaukosäätimen, jolla ohjailla värejä ja valotoimintoja.

Graafiset tulosteet ja julisteet ovat usein helppo ja kohtuullisen halpa tapa koristella pelihuonetta parempaan uskoon. Ei kannata tilata valmiita julisteita ja tulosteita, vaan parhaat seinälle laitettavat kuvat saat suunnittelemalla itse. Voit tehdä esimerkiksi taiteellisia remiksauksia pelien hahmoista, jolloin voit olla varma että vain sinulla on kyseisen kaltaisia julisteita – ellet ole jo asettanut luomuksiasi vapaaseen jakoon.

 

Pelihuoneen sisustussuunnittelu on parhaimmillaan luovaa tekemistä ja ennen kaikkea hauskaa.