Vanhemmille vinkkejä kasvomaalaukseen lasten juhlissa

Oletko järjestämässä lastenjuhlat ja miettinyt kasvomaalauspistettä? Tämä artikkeli kertoo hyviä neuvoja meikkiin, jolla loihdit lasten kasvoista mitä mielikuvituksellisempia hahmoja hauskoissa juhlissa.

Mitä tulee ottaa alussa huomioon

Ensimmäiseksi kannattaa hankkia kunnollinen kasvomaalauspaletti, joka sisältää perusvärit joita tarvitaan perusmalleihin. 

Useimmiten riittää satunnaiseen maalaukseen paletti, jossa on 12 väriä, joilla maalaa noin muutamat kymmenet kasvot. Jos haluaa vielä vähän “ammattimaisempaa” tulosta, voi olla hyvä idea hankkia siveltimiä ja sieniä. Pohjan voi levittää sienillä, jolla sen saa tasaiseksi.

Kun maalaat, niin muistathan pestä ja desinfioida kätesi mahdollisimman usein. Älä koskettele silmän ympärystäsi ja kasvoja muutenkaan!  Myös siveltimet tulee puhdistaa hyvin saippualla ja huuhtelemalla kunnolla. Hygieenisyys on tärkeää lasten juhlissa ja varsinkin näinä aikoina, kun pöpöt liikkuvat herkästi lapsista toiseen.  

Voit myös pyytää lapsia desinfioimaan kätensä ennen kuin he tulevat maalaussessioon. Vanhempien tehtäväksi jää puhdistaa lasten kasvot. Varaa sellaista desinfiointiainetta, joka ei ärsytä tai kuivaa ihoa. Jos lapsi tuntuu sairaalta, voit kieltäytyä kasvomaalaamisesta kohteliaasti. 

Minkälaisia maaleja kannattaa käyttää

Kasvomaalaamisessa on tarjolla useimmiten kolmea mallia: tavallisia mattapintaisia värejä, kiiltäviä helmiäisvärejä ja UV-herkkiä neonvärejä. Aloittelijoiden kannattaa valita mattapintaiset kasvovärit, jotka sopivat useimpiin tapahtumiin. Kun edistyt ja kehityt. voit ottaa helmiäisvärejä mukaan. Neonvärejä varten kannattaa harjoitella kotona vaikkapa puolisolla tai omilla lapsilla, sillä niillä maalaaminen vie enemmän aikaa.

Jos löydät parafiinipohjaisia kasvovärejä, ne kestävät kosteudessakin (esim. hieman sateisella ilmalla) paremmin. Muista kuitenkin että kuivuessaan ne voivat kiristää hieman kasvoja ja jos sitä on paksu kerros, saattaa maali lohkeilla. Glyseriinipohjaiset värit tuntuvat kasvoilla miellyttävämmältä ja niitä on helpompi levittää sienillä.

Minkälaisia maaleja ei kannata käyttää? 

Kasvomaalauksessa käytettävät maalit ovat itse asiassa pigmentoituneita meikkejä, joten älä koskaan maalaa kasvoja akryylimaaleilla, vaikka ne olisivat myrkyttömiä. Lasten iho voi kärsiä akryylimaalista. Akryylimaalit voivat myös lohkeilla, joten jos maalia joutuu silmiin, voi se olla pahaksi näölle. Joskus myös näissä maaleissa voi olla myrkkyjä, jotka ovat haitallisia myös huoneilmassa mutta ennen kaikkea lapsen iholla.

Kasvomaalien poistaminen kannattaa suorittaa niin että ensiksi lapsen kasvot saippuoidaan miedolla kasvosaippualla tai hienolla vauvan shampoolla. Tämän jälkeen meikki kannattaa pyyhkiä pois kosteilla kasvolapuilla. Tämä tulee kertoa selkeästi myös vanhemmille, sillä muuten he voivat yrittää pestä lapsensa kasvoja saippualla, jota ei ole tarkoitettu kasvoille. Hyvät kasvomaalit ovat hypoallergeenisia joten ne eivät aiheuta ihon punoitusta, vaan esimerkiksi monet pelkästään käsille tarkoitetut perussaippuat voivat aiheuttaa sitä. Voimakkaiden saippuoiden lisäksi punoitusta voivat aiheuttaa myös ns. tuoksupyyhkeet.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvomaaleista

  • Voivatko kasvomaalit värjätä tai tahrata hiukset?

Usein eivät, mutta on se mahdollista. Esimerkiksi valkaistut hiukset saattavat värjääntyä kasvomaaleilla, kuten myös luonnollisesti kovin vaaleat hiukset. Alkoholipohjaiset värit saattavat nekin värjätä hiuksia.

  • Lähteekö kasvomaalit vaatteista pois?

Kyllä se yleensä lähtee pesemällä tai puhaltamalla jos kyseessä on jauhepohjaisia maaleja, mutta on mahdollista että jotain jää. Jotkin tummat värit esimerkiksi voivat jättää läiskiä, mutta myös rasvapohjaisia sekä alkoholipohjaisia värejä saattaa olla myös vaikeaa pestä pois vaatteista. Kuivausrumpua ei kannata kuitenkaan käyttää silloin, jos pesee tahroja pois. Yleensä riittää saippua, vesi ja tahranpoistoaine. Jos vaate on hintava, on parempi viedä se ammattimaiseen kemialliseen pesulaan, joka saattaa pystyä hoitamaan tahrat pois kunnialla.

Paras neuvo kuitenkin tähän on se, että pyydä vanhempia laittamaan jo etukäteen lapsille vaatteita, joissa ei haittaa jos tahroja tulee!