Kesätöitä nuorelle – yrittäjäksi hyvällä idealla

Oletko nuori joka haluaa päästä kesätöihin vai oletko vanhempi, joka toivoisi lapsensa löytävän kesätöitä? Nuorille, myös alaikäisille on olemassa monia töitä, joita voi ryhtyä itse tarjoamaan – hieman kuin nuorena yrittäjänä. Hyviä neuvoja yrittäjyyteen löytää varmasti monesta paikasta, niin myös tästäkin artikkelista! 

Käytä myös omaa mielikuvitustasi – alla olevat ideat ovat vapaasti sovellettavissa. Muista että sellaiselle työlle jolla on tarvetta, on myös maksajia.

Vinkkejä nuorelle – voisitko tarjota tällaista osaamista?

Oletko hyvä tietokoneiden käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen tai jopa niiden “raudan” suhteen? Miksipä et tarjoaisi omia ICT-palvelujasi vaikkapa naapurustoon tai omassa kunnassasi esimerkiksi vanhemmalle väelle, jolla menee sormi suuhun Windowsin kaatuessa?

Auton peseminen ja siivoaminen sisältä on työlästä puuhaa. Sinähän voisit mennä ihmisten kotipihalle pesemään ja siivoamaan autot – kun pidät sopivan hintatason, niin asiakkaita varmasti on. Esimerkiksi keväällä autot ovat kuran peitossa, jolloin asiakkaita voi olla runsaastikin. 

Teini-ikäiset voivat hoitaa hyvin esimerkiksi muutaman vuoden ikäisiä lapsia, sillä heillä riittää usein kärsivällisyyttä ja hauskoja leikkejä, joten lapset viihtyvät varmasti edelleen energisen nuoren kanssa. Jos käyt vieläpä lastenhoitokurssin ennen palvelujen tarjoamista, vanhemmat luottavat vieläkin paremmin taitoihin.

Lasten hoitamisen lisäksi monet tarvitsevat lemmikkieläinten ruokkijaa sekä hoitajaa tai sitten vaikkapa koiran ulkoiluttajaa. Tähän sinulla ei tarvitse olla pääomaa, vaan ainoastaan mahdollisuus liikkua hoidettavien lemmikkien kotiin. Joskus voi olla, että samat lemmikkien omistajat tarvitsevat postien hakua laatikosta ja kasvien kastelua. Kannattaa tarjota sitäkin samalla.

Kesällä olevia, erityisesti omakotitaloasujien murheenkryynejä voi olla nurmikon leikkaaminen. Monesti et tähänkään tarvitse pääomaa ja omia välineitä, vaan voit leikata nurmikon tilaajan kalustolla.

Siivoajien tilaaminen on sekin yleistyvä tapa suomalaisissa kodeissa. Varsinkin lapsiperheissä tarvitaan välillä apua, ja jos olet hyvä työssäsi, maine kiirii varmasti ja keikkoja tulee lisää. Tässä voit tarvita omia välineitä, mutta tämäkin on tapauskohtaista.

Lumityöt ovat edelleen jokatalvinen riesa, vaikka jotkut kehuvatkin sosiaalisessa mediassa ottavansa sen kuntoilun kannalta. Joopa joo! Kannattaa tarjota lumitöiden tekoa eli kolaamista ja lapioimista esimerkiksi lähialueillasi, ja tässäkin voi tapauskohtaisesti ottaa omat välineet mukaan tai käyttää sovitusti tilaajan välineitä. Ja onhan tässä sen verran totta, että kuntoilusta se tämäkin käy. Eri asia sitten on, että voiko siitä oikeasti nauttia?

Soittajalle soppaa enemmän

Jos osaat soittaa ja laulaa, voisit tarjota osaamistasi vaikkapa erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Tee itsestäsi esittelyvideo esimerkiksi Facebookiin (koska vanhemmat käyttävät sitä edelleen) ja YouTubeen, jossa esittelet kappaleita joita voisit juhlissa soittaa. Ilmaiseksi ei tätä hommaa kannata tehdä, sillä voi olla että juhlissa tarvitaan useammaksi tunniksi viihdyttäjää tai ruokailun taustalla soittavaa muusikkoa.

Musiikki-instrumentteja hallitsevat voivat myös opettaa lapsia soittamaan. Tässäkin voi nuori opettaja olla paljon mielenkiintoisempi, kuin vanhempi, sillä pienen ikäeron ansiota on se että molemmat voivat tykätä samanlaisesta musiikista. 

Monet teini-ikäiset ovat taitavia tietokonesoftissa ja jos osaamista riittää vaikkapa Photoshopiin tai InDesigniin, kannattaa pohtia voisiko tarjota osaamistaan vaikkapa muille yrityksille. Julisteiden, flyereiden ja mainosgrafiikan tuottaminen voi poikia myös muita töitä aikuisiässä, jos vain osaa tehdä hommat hyvin. Pienet yritykset voivat hyvinkin olla kiinnostuneita palvelusta.

Lopuksi

Kuten alussa mainitsimme, eivät nämä ylläolevat ideat tarvitse olla juuri yksi yhteen, vaan kannattaa soveltaa ja miettiä osaisitko itse tehdä jotakin muuta. Joka tapauksessa – kun teini-ikäisenä aloittaa yrityksen, siinä saa samalla taitoja, joita tarvitsee varmasti tulevaisuudessa. Se on myös hieno osa ansioluetteloa siinä vaiheessa, kun hakee töitä muualta eikä työkokemusta ole muuten ehtinyt karttua.